Херсонці взялися до Справи і відкрили три точки безкоштовного wi-fi

У Херсоні активісти місцевого осередку ГО «Справа» зі своїми компаньйонами відкрили на вулиці Суворова три точки wi-fi з безкоштовним доступом.

Херсонці розповіли, що ідея безкоштовних точок wi-fi неодноразово виникала і під час робочих моментів, і під час «корпоративного відпочинку», так як це просто нагальна необхідність, такої «фішки» дуже не вистачає в місті. Wi-fi, по-перше, створює певний відкритий простір для роботи і дозвілля. По-друге, це дуже корисно для туристичного потенціалу: іноземці, які зазвичай не можуть використовувати мобільний інтернет через роумінг, із задоволенням використовують wi-fi. По-третє, мережа wi-fi точок є фундаментом для багатьох наступних проектів, таких як цифрова бібліотека, електронний уряд, QR-коди пам'яток, електронні путівники по місту, відеоспостереження та багато іншого.

Звичайно, в процесі роботи почала виникати купа завдань і питань. Законодавство забороняло транслювати wi-fi без ліцензії, великі провайдери зустрічали ідею без ентузіазму: або у них не було технічних можливостей створювати мовлення, або розгойдувалися дуже повільно.

Справівці вважають, що будь-яке завдання при бажанні вирішується, тому одного разу вони вийшли на інтернет-оператора «Статус». Одному з активістів, Тимофію Кубарову, вдалося досягти домовленості з людиною, що приймає рішення в цій компанії, Олександром Коваленком. «Статус» обслуговує весь історичний центр Херсона. Разом з представником оператора активісти склали технічне завдання на проект, визначилися з моделями роутерів, а також з тим, де ці точки повинні розташовуватися.

У розпорядженні херсонців були два роутера від оператора і один роутер туристичного центру «ХерсON». Саме їх при першій нагоді, коли визначилися з параметрами мережі та з налаштуваннями безпеки, встановили і підключили. Перші точки доступу з'явилися на перехресті Суворова і Ушакова, на Суворова 8 і на перехресті Суворова і Комунарів. Усі ці точки роздають wi-fi під SSID ім'ям KhersON.

Точки доступу не мають жодних обмежень, окрім як за швидкістю 1-2 Мбайт / с, чого цілком достатньо для мобільних пристроїв, а також серфінгу в Інтернеті на будь-якому девайсі. Зараз готується до підписання договір між туристичним центром «ХерсОN» та інтернет-оператором «Статус» про надання послуг та оренду роутерів, ведуться підготовчі роботи для промоційного ролика і готується майданчик для краудфайндингового збору коштів на нові роутери.

Згідно з договором, «Статус» зобов'язується безкоштовно надавати послуги з інтернет-мовлення та технічного обслуговування точок, а «ХерсON», в свою чергу, безкоштовно надає в оренду роутери, які будуть куплені через збір коштів.

Інформаційна компанія зі збору коштів вестиметься від трьох партнерів: ГО «Справа», ІО «Статус» і туристичний центр «ХерсОN». Для «Статусу» це іміджевий хід, а для «ХерсONа» і «Справи» – ще один крок у рамках програми з розвитку туризму в регіоні.

Також планується встановити інформаційні мітки, які будуть повідомляти про зону вільного wi-fi.