«Справівці» висадили у Києві 30 «дерев пам'яті»

У суботу, 1 жовтня 2016 року, пройшов III етап всеукраїнської акції «Дерево пам'яті». У київському парку «Вербовий гай» на Дніпровській набережній активісти ГО «Справа» разом з представниками Управління молоді та спорту в м. Києві, громадської організації «Спілка української молоді в Україні», право-консервативного руху «Традиція і Порядок» і Нацгвардії висадили 30 кленів з іменними табличками у формі армійського жетона на честь загиблих в ході АТО бійців Нацгвардії.

Член президії ГО «Справа» Ігор Щедрін розповів про про черговий етап акції:

« — Люди загинули за те, щоб ми жили, щоб в наших містах цвіли дерева і за те, щоб все було добре у мирних українців. Бійці АТО мають пам'ятати, що ми завжди з ними, цінуємо їх подвиг і завжди готові допомогти. Сьогодні це бійці 1-ї оперативної бригади Нацгвардії, 30 осіб, і це тільки початок. Подібні акції будуть плануватися і далі. Черги як такої на сьогодні немає, чергу формуємо ми самі».

Щедрін пояснив символізм дерев, яким віддають перевагу активісти «Дерева пам'яті»: «Скрізь, де це можливо, ми висаджуємо червоні клени, тому що восени вони починають дуже красиво червоніти і нагадувати, як краплі крові в українських парках, про трагедію України».

Списки загиблих побратимів, на згадку про яких висадили клени, надало Київське управління північного територіального командування Національної гвардії України. Присутній на акції прес-офіцер управління Нацгвардії Андрій Іващенко зазначив:

« —  У нас є люди, які загинули і, на жаль, не можуть сьогодні бути з нами. Саджати дерева — це дуже гарна традиція, яка дає можливість не забувати людей, з якими ми стояли в строю, з якими ми стояли на захисті нашої держави. У нас у переліку 68 загиблих, тому, коли з'явиться ще місце, ми висадимо ще 38 дерев. Зараз ми висадили дерева на згадку про загиблих в Іловайську, Красноармійську, Маріуполі та інших містах Сходу України, де були зіткнення і де, на жаль, ми зазнали втрат».

Третій етап акції підтримало та профінансувало міське Управління молоді та спорту. Представник київського управління Леся Яремійчук сказала:

«— Ми вдячні вам за те, що ви провели всеукраїнську акцію і, звичайно, спільно з вами ми зробили таку добру справу — посадили «дерева пам'яті». Підключилася до нас і Нацгвардія, надала списки. Це потрібно робити, щоб наші нащадки пам'ятали історію своїх героїв, пам'ятали тих, хто віддав своє життя заради миру і заради того, що зараз мирне небо в Києві над нашими головами. І надалі ми будемо з вами (ГО «Справа», — ред.) співпрацювати, підтримувати такі акції. Дякуємо вам за ідею».

На акції були присутні родичі загиблих бійців. Так, мати загиблого героя з Чернівців Валентина Буравчикова розповіла:

«— Ми не знали, що він там був. Дізналися, вже коли він загинув. Шукали за ДНК. Був похований під Дніпропетровськом як «тимчасово невідомий солдат» 23 вересня 2014 року. Перепоховали в Чернівцях 21 лютого 2015 року. Йому 40 років. Нам він сказав, що поїхав відпочивати з хлопцями. Уже через друзів, коли ховали Леоніда Петихачного, в січні (дізналися, — ред.), що він був в батальйоні «Донбас». Загинув він у «зеленому коридорі» під час виходу з Іловайська...»

Представники Управління молоді та спорту повідомили, що в планах установка на Дніпровській набережній пам'ятної стели на честь загиблих бійців АТО.


Всеукраїнська соціальна акція ГО «Справа» «Дерево пам'яті» присвячена увічненню пам'яті героїв, які загинули в АТО на Сході України. Молоді дерева — символічне продовження життя воїнів і знак подяки з боку жителів мирних українських міст. Проект триває з весни 2015 року, і вже майже 100 дерев з пам'ятними табличками у формі армійського жетона висаджено у Києві, Миколаєві, Дніпрі, Львові, Харкові та Фастові.