Відбулось перше засідання Конституційної комісії за участю громадськості

У вівторок, 27 жовтня, відбулося перше відкрите засідання робочої групи Конституційної комісії з питань прав, свобод і обов'язків людини і громадянина.

На засіданні цієї комісії був присутній автор петиції Георгій Учайкін, члени президії ГО «Справа» Ігор Щедрін і Олександр Нойнець, представники УАВЗ, громадські діячі, науковці, експерти.

Як зазначив заступник голови Конституційної комісії Володимир Буткевич у своєму вступному слові: «Закони треба приймати, знаючи ставлення до тих чи інших законів нашої широкої громадськості... Питання це також абсолютно нове, тому що в нашому суспільстві появилася група ентузіастів, які звернулися зі своєю петицією. І вони не просто вимагали чи пропонували прийняти якийсь закон. А вони підготовили свій законопроект і передали фахівцям для того, щоб вони його вивчили і прийняли рішення з приводу того чи іншого законопроекту. Отже, мені здається, ми сьогодні розпочинаємо в країні новий етап, коли люди будуть мати можливість брати участь в обговоренні будь-якого законопроекту».

Він також зазначив, що взяти участь в обговоренні може будь-хто, і це стосуватиметься  не тільки цього засідання робочої групи, а й наступних теж. Володимир Буткевич зазначив: «Сьогодні ви приходили сюди, ви бачили, мабуть, ніхто не питав у вас ані посвідчення, ані жодного іншого документу. І будь хто, хто забажає брати участь в нашому обговоренні, може прийти сюди і взяти слово».

Не обійшлося і без курйозів. Так, наприклад, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права та кримінології КНУ ім. Тараса Шевченка Григорій Вусатий з «міліцейським минулим» назвав пістолет Глок17 «Глоком 17-го калібру». При чому повторив це формулювання.

Вельми нетривіальним став і виступ Людмили Козловської, судді вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Вона заявила, що «громадянське суспільство –  це не протиставлення мене і держави». Крім того, вона зазначила: «Я, як представник середнього класу і представник громадянського суспільства, я не хочу мати право на зброю».

Нетривіальним можна назвати цей виступ просто тому, що вона не може протиставити себе і державу як мінімум тому, що як суддя вона вже є державою, в найпростішій та незаперечній формі –  вона є представником державної судової влади.

І, виходячи з цього, її небажання мати право на зброю, як представника громадянського суспільства або середнього класу, пояснюється вкрай примітивно –  вона має право на зброю як суддя. І всі її найближчі родичі мають право на зброю з тієї ж самої причини –  тому що Людмила Козловська –  суддя. А як бути іншим представникам громадянського суспільства, які суддями не є, вона не уточнила.

На наш погляд, одним з найбільш зважених виступів став виступ члена Конституційної комісії, експерта громадської асоціації «Українська Гельсінська спілка з прав людини», кандидата юридичних наук, доцента кафедри конституційного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Всеволода Речицького. Він зазначив багато вкрай важливих моментів –  від недовіри державній машині та свободи індивіда, до величезної кількості зброї в ДНР і ЛНР, яку відібрати просто неможливо.

Зокрема, Всеволод Речицький заявив, що якщо повернути людям право на зброю, тоді вони повірять, що в країні щось почало змінюватися: «Ця ідея, що держава – партнер, вона справді така радянська за походженням, як на мене, і нічого продуктивного. Вона є лицемірна, ця ідея… Я думаю, що настав вже час повернути людині те право, яке б відповідало і її інстинктивній системі і її системі емоційній, тобто емоційній правді і правді інстинкту. Якщо посягнути на інстинкт (інстинкт власника фактично теж є інстинктом), то ми одержимо те, що ми одержимо – цю нещасну, зубожілу, розвалену, розкрадену країну. І я думаю, що повернення права на зброю (я би хотів, щоб спочатку повернули землю, але думаю, що почати можна і зі зброї) це, як на мене… справді перший серйозний крок, де держава ніби то ризикує, але якщо вона буде порядна, нічим вона насправді не ризикує. І це відродження гідності людини. І справді тоді люди почнуть думати: щось тут в цій державі змінилося».

Всі відео із засідання можна подивитися на нашому каналі.