До підписання петиції про «Право на захист» українців штовхає інстинкт самозбереження

Сьогодні, 7 вересня, у прес-центрі УНІАН відбулася спільна прес-конференція Української асоціації власників зброї (УАВЗ)  і Громадянського об’єднання «Справа», під час якої голова УАВЗ Георгій Учайкін та член Президії ГО «Справа» Олександр Нойнець презентували представникам преси і громадськості результати збору підписів під першою онлайн-петицією, яка зібрала необхідну кількість голосів, щоб потрапити на розгляд Президента.

Онлайн-петицію із пропозицією «законодавчо затвердити право громадян України на захист» було подано на сайт Президента однією з перших. Необхідні для розгляду 25 тисяч голосів вона зібрала в рекордні строки – трохи менше, ніж за 6 діб (від відведених 92) з моменту реєстрації петиції.

На сьогодні збір підписів під петицією не завершився. Незважаючи на те, що необхідну кількість підписів вже зібрано, громадяни продовжують залишати свої підписи, нині цифра становить більше 32 тисяч, і вона продовжує зростати.

Під час прес-конференції громадські активісти висловили подяку Президенту України Петру Порошенку та всім причетним, зокрема заступнику голови АП Дмитру Шимківу за надану суспільству можливість звернутися до першої особи Держави напряму, без радянських бюрократичних перешкод.

Олександр Нойнець  та Георгій Учайкін підкреслили: все, що сталося з петицією – не диво і не технологія, а результат багаторічної праці профільної асоціації та причетних громадських організацій, а також частина спільної освітньо-інформаційної кампанії «Право на захист», яку проводять УАВЗ та ГО «Справа».

Саме завдяки тому, що потреба саме в цьому праві вже давно назріла у суспільстві, петиція змогла перебороти доволі складний поставлений поріг у 25 тисяч голосів на 45 мільйонів громадян, що майже вдвічі більше, ніж прийняті в США 100 тисяч на 314 мільйонів відповідно.

Перша в історії незалежної України петиція – петиція про «Право на захист». Запропоновані зміни до Конституції та законодавчі ініціативи – це юридичні інструменти, якими пропонується забезпечити права громадян України на захист свого життя і здоров'я, житла та власності, життя і здоров'я інших людей, конституційних прав і свобод у разі узурпації влади, посягань на конституційний лад, суверенітет та територіальну цілісність України. Це право, зокрема, для громадян, які хочуть використовувати для свого захисту легальну зброю, готові сумлінно навчатися нею володіти, отримувати відповідну ліцензію, ставати на облік у органах державної влади та бути відповідальними за кожну свою дію зі зброєю в руках.

Серед багатьох дійсно важливих поданих на розгляд петицій, саме петиція про «Право на захист» набрала потрібні десятки тисяч голосів у такий рекордний строк. Це означає, що в ієрархії цінностей українського громадянина його право на захист, прояв інстинкту самозбереження, знаходиться вище від усіх інших нагальних проблем.  Це головне, що турбує українське суспільство, і замовчувати цю тему більше неможливо.

Наша петиція зруйнувала всі численні попередні маніпулятивні соціологічні опитування, які говорили про неготовність українців взагалі думати у цьому напрямку.

УАВЗ та ГО «Справа» сподіваються, що відповідно до Указу Президента про електронні петиції буде створено робочу групу для розгляду порушених в петиції питань. Громадські активісти розраховують на залучення представників громадськості до цих робочих груп, і сподіваються, що питання, яке було поставлене суспільством, буде вирішуватись за допомогою суспільства, а не у закритих міністерських кабінетах.