Активісти ГО «Справа» провели акцію «Дерево пам'яті» на честь загиблих бійців АТО

Представники громадського об'єднання «Справа» 25 квітня 2015 висадили дерева-меморіали на честь 15 бійців, які загинули в АТО.  Активісти оголосили про початок аналогічної всеукраїнської кампанії. Дана акція була розпочата з метою увічнити подвиг полеглих у бойових діях на сході країни воїнів, висадивши на честь кожного загиблого бійця дерево з іменною табличкою у вигляді армійського жетона, на якій вказані дати життя і місце загибелі.

Як зазначив представник президії ГО «Справа» Ігор Щедрін, дерево має посадити кожен чоловік, але, на жаль, деякі не зможуть цього зробити через те, що віддали свої життя, захищаючи нашу країну. Саме тому активісти Київського осередку «Справи» взялися садити дерева за полеглих героїв.

Сьогодні акція «Дерево пам'яті» увічнила пам'ять бійців з різних регіонів України в серці столиці: 7 червоних кленів посадили перед Жовтневим палацом, 3 ­— біля пам'ятника В. Лобановському, 5 — на перехресті вул. Грушевського та Петрівської алеї.

Активісти сподіваються, що висадка дерев-меморіалів допоможе українцям навчитися переживати почуття втрати і скорботи, а також з надією дивитися в майбутнє і відповідально ставитися до своєї країни.

Ігор Щедрін також повідомив: «Ми і всі, хто приєднаються до нашої акції, будемо стежити за зростанням цих дерев. Суть нашої акції в тому, що ми не тільки прикрашаємо д наші міста, а й одночасно створюємо меморіальне місце, до якого можуть приходити як родичі, так і городяни, і згадувати про людей, які загинули за мир в Україні. Мир — це те, що так необхідно всім нам і, як це не парадоксально, те, за що ми готові воювати».

Координатор київського осередку ГО «Справа» Катерина Титарєва розповіла про те, що в будь-якому місті можна провести подібну акцію, звернувшись до місцевих комунальних підприємств, що опікуються озелененням: «Ми працюємо з КП УЗН Печерського району, садимо дерева згідно з планом посадки зелених насаджень. Будь-яка людина може приєднатися до цієї акції. Це просто: потрібно взяти дерево, прийти до відповідних місцевих комунальних структур, які відповідають за озеленення. Там йому вкажуть місця, в яких запланована посадка дерев. Пізніше коли дерево приживеться, його візьмуть на баланс».

У висадці дерев пам'яті активістам «Справи» допомагав Віце-президент МОА «Рівненське земляцтво» Василь Яницький. Саме це об'єднання передало київському осередку інформацію про вісім загиблих бійців.

«Я хотів би в першу чергу подякувати ГО «Справа», яка дійсно робить дуже гарну справу. І відсьогодні 8 дерев пам’яті героїв Рівненщини, які загинули і посмертно нагороджені орденом «За мужність» III ступеню, ростимуть у центрі столиці. Взагалі Рівненщина втратила на сьогодні  51-го хлопця. Усі вони для нас герої. Дехто загинув беспосередньо під час бойових дій, дехто був смертельно поранений і у помер гелікоптері, як Тарас Якимчук, меморіальний жетон якого тримає Катерина. Іван Охмак — це хлопчина із Дубровичей, мій земляк, 23 роки — він ще не сформувався як особистість, а вже став героем і формує свідомість тих людей, яких я бачу поруч зі мною. Ці дерева обов’язково виростуть, піднімуться, зміцніють. А ми будемо шанувати цих хлопців, хоча вони могли б через кілька років зі своїми дітками приїжджати в Київ, в сердце України, де розпочиналася боротьба за незалежність».

Координатор всеукраїнської акції «Дерево пам'яті» Тетяна Кротова повідомила, що акцію вже на підготовчому етапі підтримали активісти «Справи» з Харкова та Львова. Вони восени 2015 продовжать «Дерево пам'яті» у своїх містах. Тетяна також повідомила, що акцію підтримали бійці, які на даний момент перебувають у зоні АТО і навіть запропонували свою фінансову допомогу.

Активісти вшанували пам'ять п'яти бійців батальйону «Святої Марії». Один з них був громадянином РФ, який приїхав воювати на боці українських підрозділів і героїчно поліг у Павлополі. Також іменне дерево висадив брат бійця з батальйону «Святої Марії» «Сотні Ісуса Христа». Алеся Оврашко прийшла вшанувати пам'ять свого чоловіка, командира розвідроти батальйону «Айдар» Сергія Оврашко з позивним «Динаміт», його іменне дерево було висаджено біля пам'ятника В. Лобановському. Ще одне дерево ростиме на честь Олега Чижа, який героїчно поліг у селі Степанівка Шахтарського району Донецької області.

Інформаційними партнерами і спонсорами акції стали: сайт «Петро і Мазепа», радіо «Coma fm», радіо «Аристократи», блоги «Типовий Київ», «Українська революція», «Типова Україна», «УКРАЇНА LIVE».

У висаджуванні дерев активістам Київського осередку «Справи» допомагали хлопці з гурту «Грані» і співробітники молодої української компанії ENREC.

Сайт акції «Дерево пам'яті» буде доповнено інформацією про кожного загиблого бійця з фото, короткою біографічною довідкою та відміткою на карті місця, де на його честь посаджено іменне дерево.