Перша наглядрада у миколаївській лікарні розпочне роботу на початку червня

СПРАВА робить свою СПРАВУ. Вже у червні в Україні з'явиться перша Громадська наглядова рада (ГНР) у лікарні. Пілотний проект зі впровадження наглядрад буде реалізовано на базі Миколаївської обласної лікарні завдяки зусиллям «Справи», «Медичного контролю», Офісу Розвитку Миколаївщини і політичній волі керівництва області.  

18 травня у Миколаївській обласній державній адміністрації відбулася прес-конференція, присвячена даній ініціативі. 

У заході взяли участь губернатор Миколаївської області Вадим Меріков, представник партії БПП «Солідарність» і голова обласної ради Вікторія Москаленко, голова організації «Медичний контроль», представник «Справи» і Офісу Розвитку Миколаївщини Ігор Щедрін, а також представник обласного управління охорони здоров'я Маргарита Капуста. 

В ході прес-конференції громадськості презентували концепцію роботи і проект положення ГНР. Вадим Меріков доручив ініціативній групі сформувати пропозиції щодо складу ГНР в обласній лікарні, попередньо пропрацювавши дане питання з громадськістю і представниками корпусу облради.

Губернатор відзначив, що створення ГНР в обласній лікарні — пілотний проект, реалізація якого дозволить підготуватися до створення наглядових рад в усіх державних медичних закладах України відповідно до змін у законодавстві, які сьогодні розглядаються у Верховній Раді. Вадим Меріков впевнений, що подібні структури допоможуть на більш високому рівні захистити права пацієнтів і вирішать проблеми з корупцією у лікарнях.

Голова обладміністрації також має намір рекомендувати обласній раді розглянути питання про надання ГНР більших повноважень. 

«Звичайно, у повній мірі наділити повноваженнями пілотну наглядраду може тільки обласна рада. Тому я вважаю дуже актуальною ініціативу Вадима Івановича Мерікова поставити на голосування обласної ради це питання і буду виступати за його прийняття», — зазначає голова облради Вікторія Москаленко.

Ідею підтримала керівник облздраву Маргарита Капуста, зазначивши, що представники керівництва регулярно зустрічаються з піклувальними і наглядовими радами у лікарнях різних країн і бачать, яку користь вони приносять як для розвитку окремих медичних закладів, так і для розвитку всієї сфери охорони здоров'я. 

Голова «Медичного контролю» і консультант Офісу Розвитку Миколаївщини з медичних питань Ігор Щедрін розповів, що ідея створення наглядових рад у лікарнях народилася у зв'язку з проблемами неформальних платежів у лікарнях. За словами громадського діяча, з одного боку, громада розуміє необхідність існування благодійних фондів при лікарнях, але з іншого боку, люди хочуть знати, на що йдуть їх благодійні внески, і вимагають звіту про використання цих коштів.

«Сьогодні і громада, і лікарні мають готуватися до повного громадського контролю державних медичних закладів, який з 2017 року почне діяти на законодавчому рівні», — каже Щедрін. — «За це від імені всієї громади слід подякувати народним депутатам, які беруть участь у розробці даного проекту».

Окремо громадській діяч виділив діяльність нардепа і заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірини Сисоєнко, яка внесла зміни, що відповідають інтересам громади, в законопроект про автономізацію медичних закладів (№ 2309а). На сьогоднішній день проект Закону вже було ухвалено депутатами у першому читанні і готовий до другого голосування у Верховній Раді.