Відбувся перший урок проекту «Цивільна спеціальність для бійця»

Проект «Цивільна спеціальність для бійця» розпочав свою роботу. Вчора, 20 червня 2015 року, у Львові відбулося перше заняття для бійців, які повернулися з зони АТО. Курс відвідали 6 бійців, які попередньо записалися. Урок провів Володимир Лут — координатор львівського осередку ГО «Справа». Вивчали тему «Верстка та основи JavaScript». Мета програми — дати бійцям путівку у нове життя: навчити їх азам програмування.

Заняття планувалося провести просто неба на території Львівського національного університету ім. Івана Франка. Володимир хотів допомогти своїм підопічним запрограмувати квадрокоптер. Однак втрутилася погода — пішов дощ. Тому класу довелося шукати притулку, щоб сховатися від непогоди та провести навчання. Групу прихистила компанія, у якій працює викладач Володимир Лут. Verta Lab. ласкаво відчинила двері свого офісу, де бійці змогли провести заняття.

Лекція відбулася у три етапи. На першому етапі бійців навчили азам верстки, показали базові принципи роботи з HTML та CSS. Учасники курсу дізналися, як робиться і для чого потрібна адаптивна верстка.

На другому етапі Володимир дав хлопцям основи JavaScript: функції, цикли, умови, — сказав декілька слів про об’єктно-орієнтоване програмування та навів приклад класів. Екс-військові поробили вправи на класи і конкатенацію рядків в ES6. Викладач також розповів про типи даних, показав приклади переходу типів.

На третьому етапі заняття група вивчала jQuery. Учасники курсу обговорили, що таке бібліотеки і для чого вони потрібні, розібрали короткий приклад створення гри «квач».

Володимир повідомив, що хлопці прийшли на перше заняття з величезною внутрішньою мотивацією і пройшли урок з повною самовіддачею. Вони паралельно відвідують курси англійської мови. Бійці настільки загорілися можливістю отримати професію програміста, що у них уже зародилася ідея для власного стартапу. Хлопці поки не розкривають підробиць, але планують по закінченні курсу запустити власний проект.

На наступних заняттях до групи приєднається психолог, який особисто поспілкується з кожним бійцем. Спеціаліст допоможе хлопцям освоїтися і, у разі необхідності, подолати проблеми, пов’язані із перебуванням на передовій.

Нагадаємо, програму навчання розробили активісти «Справи», львівські програмісти Іван і Володимир. Курс розрахований на введення колишніх військових у професію «з нуля». Протягом двох місяців бійцям, які повернулися з фронту, будуть читатися двогодинні лекції по front-end и JavaScript — це дозволить учасникам курсів отримати базові навички у професії без профільної освіти та спеціальних знань. Як обіцяють викладачі курсу, набутих знань та навичок вистачить, щоб отримати роботу з даної спеціальності. Курси безкоштовні, і на них запрошуються усі бажаючі бійці АТО, які повернулися з зони бойових дій та проживають у Львові або Львівській області.