Офіційна позиція ГО «Справа» у зв'язку з подіями під ВР 31.08.2015

1. Сьогодні ГО «Справа» взяла участь у мітингу Української асоціації власників зброї в рамках кампанії «Право на захист» під Верховною Радою України.

2. Після того, як УАВЗ оголосила про свій намір провести мітинг, на тому ж місці в той же час про свої заходи заявили РПЛ, «Свобода» і «Укроп».

3. У зв'язку з фактом номер 2 стало очевидно, що захід пройде з провокаціями. Ми були готові до провокацій і очікували на них.

4. У зв'язку з фактом номер 3 було ухвалено рішення у жодному разі не змішуватися з іншими мітингувальниками і зайняти такий сектор на площі під ВР, який дозволить максимально швидко залишити захід.

5. Зокрема, для реалізації рішення номер 4, незважаючи на те, що захід було заплановано на 9-30, вже з 8:00 прапороносці УАВЗ розмітили обраний керівництвом акції сектор і зайняли його саме для учасників заходу УАВЗ.

6. Провокації почалися одразу ж після оголошення результатів голосування з атаки активістами «Свободи» ланцюга огорожі перед входом у ВР.

7. Одразу ж після початку бійки керівництво подало наказ про згортання прапорів, транспарантів, і закритті заходу УАВЗ.

8. Прапори, банера і транспаранти були прибрані протягом 5-7 хвилин після початку бійки, активісти УАВЗ покинули площу під ВР в той самий проміжок часу.

9. Ми не маємо стосунку до жодних дій жодного з присутніх під ВР, крім учасників акції УАВЗ.

10. У приватному порядку зауважу, що організаторам акції явно не подобалася підкреслена аполітичність нашого заходу. Тільки той факт, що звукова апаратура УАВЗ дозволила нам легко заглушити промову Ірини Фаріон зі сцени, став приводом до того, що присутні погодилися піти на контакт і виробити спільний графік виступів.

11. Але навіть і цей графік адміністрація сцени миттєво порушила після першого ж виступу Георгія Учайкіна, який він розпочав, підкресливши, що у нас не політична акція, і на нашій акції присутні люди будь-яких політичних поглядів, а ми виступаємо не за політику, а за закон. Наступний виступ довелося відбивати з конфліктом, і виступ, до слова, також розпочався зі слів про те, що ми не беремо участі в політичній акції, бо маємо різні політичні погляди.

12. Офіційна позиція ГО «Справа» з приводу вбивства, яке сталося на площі перед ВР сьогодні очевидна – це не просто провокація, це теракт. Ми сподіваємося на ретельне розслідування події і висловлюємо найглибші співчуття всім постраждалим, а також сім'ї вбитого бійця. Смерть від гранати посеред мирного Києва під Верховною Радою – подія за межею припустимого в цивілізованій країні, якою ми начебто намагаємося себе представляти. Такі новини звичніше чути про Ірак, Афганістані чи Сомалі. Сумно, що ми опустилися до такого рівня.

13. Проте, подія жодним чином не впливає на позицію ГО «Справа» з приводу необхідності збройового законодавства. Теракт, що стався, не є аргументом ні за, ні проти закону про зброю та боєприпаси. Кидання (і взагалі носіння) гранат є злочином в будь-якому випадку, незалежно від того, ухвалений закон про зброю, чи ні.

14. У зв'язку з цим ми хотіли б підкреслити, що не розглядаємо варіант згортання кампанії «Право на захист», і збираємося і надалі продовжувати в тому ж дусі.

Олександр Нойнець, член президії ГО «Справа».