У миколаївських лікарнях створять Громадські Наглядові Ради

Про це 16 квітня розповів голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков: 


«Разом з Офісом розвитку Миколаївщини розробили алгоритм створення Громадських Наглядових Рад в обласних лікарнях. Пілотний проект стартує в Миколаївській обласній лікарні, і незабаром такі органи контролю буде створено в усіх медзакладах — як обласного центру, так і кожного району і міста. Такі органи — це звична європейська практика. Ради мають стати вакцінацією від корупції і свавілля у лікарнях області».


Він нагадав, що також уже прийнято рішення про створення єдиної бази для централізованої закупівлі медпрепаратів і обладнання виключно через систему Prozorro. 


«Електронна система тендерних закупівель повинна замінити «кишенькові тендерні комітети головлікарів», які бояться прозорості. Їх жадібність переходить усі межі, вони прикриваються тяжкохворими пацієнтами заради своєї особистої користі. Відкриті закупівлі мають зупинити цей дерібан і відмивання державних коштів», — заявив він.

 

Вадим Меріков розповів, що вже розроблено дорожну карту створення Наглядових Рад у лікарнях області.

 

За його словами, обрано оптимальну модель для формування складу Ради. Так, документи можуть подати 3 категорії: представники громадськості, спеціалісти лікувальних закладів і представники місцевої влади. При цьому квоту розподілено у рівній кількості, щоб виключити конфлікт інтересів. Ліміт членів Рад не обмежений, а рішення — приймаються більшістю голосів. Планується, що Раду буде сформовано на громадських засадах.

 

Члени Ради захищатимуть права пацієнтів, контролюватимутьм розподіл коштів, вирішуватимуть конфліктні ситуації, що виникають у закладах, а про свою діяльність інформуватиуть пацієнтів та громадськість. Наглядові Ради мають право проводити аудит лікувальних закладів і моніторинг документів, при цьому не порушуючи права пацієнтів, а також надавати свої рекомендації щодо продовження робочих контрактів з тим або іншим головлікарем.

 

«Ми впровадили систему проведення відкритих конкурсів, і всі головлікарі мають займати свої посади лише після проведення громадських обговорень. На жаль, багато лікарень перетворилися на сімейні бізнес-клани. Головлікарі, обіймаючи посади десятиліттями, вважають майно громади своїм особистим. Громадський контроль зможе зламати систему і стати «гіркою пігулкою для медичних монополістів», — розповів Вадим Меріков.

 

Громадська Наглядова Рада — це прозорий процес у кожному закладі, підвищення якості надаваних послуг й ефективний розподіл коштів. До процесу будуть долучатися експерти, що надасть можливість розробити комплексні рекомендації з реформування та переформатування роботи лікувальних закладів.


«Я вдячний хлопцям з Офіс Розвитку Миколаївщини за роботу та принципову позицію», — зазначив Вадим Меріков.

 

Нагадаємо, що просування даного проекту у Миколаєві розпочалося близько року тому з ініціативи ГО «Справа» і «Медичний контроль». Сьогодні наші представники активно співпрацюють з «Офісом розвитку Миколаївщини». Спільними зусиллям і за підтримки обласної адміністрації нам вдалося перейти до фази реалізації проекту «Лікарні без корупції» у Миколаївській області.