Херсонська «Справа» привела Північні ворота до ладу

У суботу, 23 травня, в славному місті Херсоні місцевий осередок ГО «Справа» спільно з туристичним центром «ХерсON» в рамках проекту з реконструкції «Північних воріт фортеці» провела суботник з їхнього очищення. Приєднатися до цього заходу могли всі охочі.

Організатори заявляють, що вони будуть чистити історичні пам'ятники, якщо буде потрібно, знову і знову, адже місто, яке вони люблять, заслуговує бути красивим. Для того, щоб розмалювати історичний пам'ятник, ні розуму, ні часу багато не треба. А ось для того, щоб це все потім відчистити, необхідний не один день.

Небайдужим людям, які бажають допомогти, організатори надавали інвентар, а також воду, чай і печиво. Ні палюче сонце, ні хмари пилу, що летіли з-під металевих щіток і насадок для болгарок не завадили зробити цю – одну з найголовніших визначних пам'яток міста – привабливіше і для туристів, і для місцевих жителів.

Після всіх виконаних робіт МНСники з брандспойта обмили Північні ворота від осілого пилу. Це не перша і не остання така акція. Організатори сподіваються, що люди і надалі будуть відгукуватися на подібні заходи, а також вірять, що в жодного з «художників» не підніметься більше рука на історичні об'єкти міста.

Північні фортечні ворота багато років простояли, виконуючи сумну роль «паркану» для написів і «громадського туалету». На щастя, сьогодні об'єднані зусилля громадських діячів та місцевих міських служб повертають Воротам їхнє первісне призначення – прикрашати місто. Північні ворота – це одні з двох воріт, через які можна було потрапити в Херсонську фортецю. Імовірно, проектував їх відомий московський архітектор Родіон Казаков, який прибув в Херсон в 1783 році. За задумом зодчого, ворота повинні були стати не тільки фортифікаційною спорудою, а й прикрасою фортеці. Для їхнього будівництва Казаков вибрав місцевий камінь – вапняк.

Триумфальний вигляд воротам надав архітектурний стиль раннього класицизму: тривісьова арка, строгий фронтон, прикрашений волютами і пілястрами, що імітують прямокутні колони. Навіть технологічні пази на фасаді, через які проходили ланцюги, що піднімають міст, не псували зовнішнього вигляду воріт. Усе в проекті та будівництві було дуже ретельно продумано. Свідченням тому є факт, що вони збереглися майже в первісному вигляді до наших днів.