«Цивільна спеціальність для бійця» стає всеукраїнським проектом

 

Проект «Цивільна спеціальність для бійця», який покликаний допомогти отримати нову спеціальність у галузі IT бійцям АТО, які демобілізувалися, виходить на новий виток розвитку. У Києві активісти організували нові можливості з навчання та працевлаштування для бійців, а завдяки розробці нової навчальної програми проект виходить на всеукраїнський рівень.

«Цивільна спеціальність для бійця» запустили програмісти-викладачі, активісти ГО «Справа» Іван та Володимир у червні 2015 у Львові, де 5 бійців стали учасниками курсу з front end і JavaScript. У перспективі планується відкрити курси і у Дніпропетровську.


У листопаді 2015 київський регіональний проект знайшов свого куратора. Ним став Сергій Немчинський, який не тільки люб'язно взяв на себе цю роль, а ще й сам викладає Java Enterprise в своїй же фірмі.

Сергій допоміг знайти дві компанії: GoIT і QALight – готові безоплатно, тобто задарма, взяти по 5 хлопців на навчання в кожну групу, яку будуть набирати.

У тренінг-центрі QALight з першого дня антитерористичної операції на сході нашої країни почала діяти програма лояльності як для бійців, так і для переселенців із зони АТО. Бійці навчаються безкоштовно, а переселенці мають можливість навчання на всіх курсах компанії зі знижкою 20%. І зараз компанія з радістю приєдналася до ініціативи Сергія Немчинського. QALight зможе прийняти в кожну групу за курсом «Базовий модуль тестування ПЗ» по два бійці.

Умови навчання у кожної з цих компаній для студентів-АТОшників різні. Щоб потрапити на курси для вивчення «Базового модуля тестування ПЗ» до компанії QALight, потрібно заповнити заявку на сайті компанії і вказати в графі «коментарі», що Ви є бійцем АТО. Наступний крок – з Вами зв'яжеться адміністратор і уточнить усі деталі навчання. Набір в цю групу відбувається щомісяця. Першим став Олександр Гранатович, який вже в середині січня почне навчання за курсом «Базовий модуль тестування ПЗ».

Компанія GoIT пропонує майбутнім курсантам пройти відбір на конкурсній основі. При позитивному рішенні викладачів щодо початкового рівня підготовки студентів і при визначенні їхньої сильної внутрішньої мотивації компанія теж безкоштовно навчає п'ятьох бійців. Для того щоб взяти участь у конкурсі та закінчити курси від компанії GoIT, потрібно заповнити ту ж гугл-форму і написати у фейсбук Сергію Немчинському.

А тепер про те, чому проект набуває космічних, ой, ні, лише всеукраїнських масштабів. У рамках проекту Collaborator хлопці запропонували створити універсальну платформу, де шляхи студента, ментора і розробника онлайн- і оффлайн-програм навчання синергетично зійдуться воєдино. Програму розроблять на основі Гарвардського курсу Computer Science. Вона допоможе студентам отримати різноманітні навички у сфері IT, які будуть відповідати вимогам компаній, які шукають такого роду фахівців. Завдяки платформі викладачам, яких ми активно шукаємо в рамках проекту «Громадянська спеціальність для бійця», не потрібно буде ламати голову над тим, чим же зайняти студентів- «нульовиків» і який матеріал і в якій формі вони краще засвоять. І, нарешті, студенти отримають курс навчання, який передбачає онлайн- і оффлайн-частини і дозволяє більш глибоко зануритися у вивчення матеріалів.

І це лише початок. Ми шукаємо:

  • компанії, які готові з нами співпрацювати і брати на навчання екс-бійців, які воювали в АТО;

  • викладачів, які поділяться своїми знаннями з бійцями;

  • корпорації, фірми і фірмочки, які люб'язно погодяться працевлаштувати бійця після проходження курсів.

З усіх питань та пропозиції звертайтеся до Сергія Немчинського або Тетяни Кротової або ж пишіть на пошту .